Anti SEO: to se kaže Voldermorting

Anti SEo se kaže Voldemorting

Čitajući odličan članak na, nama omiljenom, WIRED-u, prisjetili smo se nekih davnih početaka SEO (Search Engine Optimisation) odnosno, pisanja i pravljenja web sadržaja da ga Google i druge tražilice lakše pronađu i bolje indeksiraju. SEO pravila se kontinuirano mijenjaju, SEO se treba kontinuirano raditi i ažurirati, a sada smo naišli i na jedan anti SEO oblik, kojeg su nazvali Voldemorting:

Anti SEO: to se kaže Voldermorting

U Harry Poterru kada se spominje Voldermort koriste se fraze; “onaj koji se ne smije imenovati” ili “onaj čije ime se ne spominje”, navodno iz straha da spominjanje tog imena ne izazove neki problem sa zlim čarobnjakom. Dalje u knjizi saznajemo da je zapravo sa spominjanjem “njegovom znaš već kojeg” imena zapravo se gubi nekakva zaštita il dolazi neka nova kletva.

Vratimo se današnjem internetu, spominjanjem nekog imena, naziva ili slične ključne riječi te se riječi izlažu tražilicama, indeksira ih pretraživač i time im povećava ranking ili se jednostavno povezuju na tu stranicu na kojoj se one nalaze.

Kakve to veze ima sa stvarnim životom

Jedan primjer za ilustraciju, ako neki poznati bloger želi opanjakati neku jeftinu zvjezdicu estradnog neba, a bez da joj time poveća popularnost na tražilicama i da je poveže na svoju blog stranicu, onda neće koristiti njeno ili njegovo ime, već neki surogat npr ime sa zvjezdicama ili točkicama umjesto slova ili će umjesto imena napisati ona-koja-je-nastupila-u-subotu. Sa time će svojim čitateljima dati jasnu i nedvosmislenu informaciju i popljucat će nekoga koga ne želi spominjati i spominjanjem mu dizati popularnost ili povezivati sa svojim site-om.

 

Kompletan članak iz WIRED-a možete pročitati ovdje: LINK

Odgovori