Rad od kuće, stvarno?

Rad od kuće

Rad od kuće: ako ne možete vjerovati zaposlenima, zašto ste ih uopće zaposlili?

Rad od kuće poslodavci i zaposleni

Kad se spomene rad od kuće, reakcije su različite kod poslodavaca i kod zaposlenika. Mnogi poslodavci kolutaju očima jer rad od kuće ne mogu zamisliti kao rad za koji trebaju plaćati zaposlene. Sve više poslodavaca, danas, potiče rad od kuće. Manji su troškovi potrebnog prostora, zaposleni su kreativniji, mogu zaposliti ljude kojima je važno fleksibilno radno vrijeme. Zaposleni, s druge strane, maštaju o radu od kuće i zapravo se zamišljaju kao da su na plaćenom godišnjem odmoru.

Rad od kuće ili plaćeni nerad?

Oni koji su probali rad od kuće, znaju. Istina je sve se može odraditi iz pidžame, ne mora se ići na posao i sa posla, može se “ukrast” koji minut, ili više njih za sebe. Kao i uvijek, novčić ima dvije strane, posao se mora napraviti, rezultat se neće postići sam, a da bi se postigao treba puno toga napraviti. Rad od kuće zahtjeva i samo-disciplinu, koja nije za svakoga.  Oni koji imaju iskustva sa radom od kuće dobro znaju da je takav način rada vrlo izazovan, ali da ima i svojih prednosti. Izazovan je utoliko što okruženje rada od kuće napada sa distrakcijama sve vrste; od poštara, ukućana, nereda po kući i sitnih poslova. Ovi izazovi su utoliko veći i jači što nam je posao teži i zahtjevniji.  Puno je lakše pomest lišće ispred kuće ili nešto slično nego obaviti neki teži ili neugodni zadak potreban za posao.

Rad od kuće ili moderno “porobljavanje” zaposlenih

Sa druge strane postoji i krajnost gdje se rad od kuće zloupotrebljava. To može biti od strane poslodavaca ili zaposlenih koji sami sebe “porobljuju”. Manifestira se kao cjelodnevni rad od jutra do mraka ili noći bez pauze i odmora i tako dan za danom. Rad od kuće nema radnog vremena, predviđenog vremena za pauzu ni svjedoka koliko tko radi. Postoje zakonske odredbe koje to reguliraju kao i evidencije koje predviđa zakon, ali one se lako “poštimaju” da budu u skladu sa zakonom. I jedna i druga krajnost su loše i nepoželjne, ali sve ono između, ravnoteža privatnog i poslovnog sa prednostima koje rad od kuće može pružiti poslodavcu i zaposlenima su značajne. Danas sve više poslodavac koristi ovaj model rada od kuće, a interes zaposlenih za takav rad je sve veći i veći. Ne mogu se svi poslovi raditi od kuće.

Poslovi za rad od kuće, i oni drugi

Mnogi poslovi se ne mogu raditi od kuće, jednostavno radi prirode posla. Mnogima je predmet rada (stvar ili osoba) nespojiva sa radom od kuće, na primjer liječnici, veterinari, brodograditelji, policajci, vozači autobusa, frizeri i slično ne mogu raditi od kuće. Rad od kuće bi im bio, u najmanju ruku, nepraktičan.

S druge strane ima mnogo zanimanja i poslova gdje je rad od kuće vrlo lako zamisliti. Većina kreativnih poslova, pogotovo onih koji su vezani uz rad na računalu, mogu se jednostavno odraditi od kuće. Postoji niz kreativnih poslova koji se mogu raditi od kuće. Pri tome tu ne dolazi do izražaja samo umjetnička kreativnost kao na primjer nekog pisca, novinara, dizajnera ili arhitekta, već i programera, savjetnika i skoro sve što vam padne na pamet vezano uz On-Line poslove.

Povjerenje

Ono što je presudno u takvom odnosu poslodavca i zaposlenika je povjerenje. Poslodavac mora dati povjerenje zaposleniku da će mu ovaj obaviti posao i isporučiti željene ili ciljane rezultate. S druge strane zaposlenik mora biti dovoljno odgovoran da poslove obavi na način i dinamikom koju od njega zahtjeva poslodavac. I poslodavci  i zaposlenici moraju iz ovih odnosa izgraditi način rada koji će moći efikasno uklopiti u vlastiti organizaciju rada. Proces izgradnje ovakve organizacije, često, nije ni intuitivan ni jednostavan i zahtjeva vrijeme učenja i prilagodbe. Prednosti koje može donijeti i zaposlenicima i poslodavcima su brojne i vrijedne truda. Jako dobar članak na ovu temu pročitajte ovdje: Linkedin:  If you can’t trust your employees to work flexibly, why hire them in the first place?

Zakonski i sigurnosni okvir

Prema hrvatskom Zakonu o radu, rad od kuće spada u rad sa izdvojenoga mjesta rada (ono koje nije u prostorijama poslodavca). Takav rad je, naravno, moguč na zakonit način, ali treba ispuniti nekoliko preduvjeta. Da bi se mogao ostvariti takav način rada mora biti predviđen ugovorom o radu, ili adekvatnim aneksom ugovora o radu. Takav ugovor ili ankes treba biti prijavljen nadležnom tijelu državne uprave. Za takav rad treba voditi evidenciju rada, a radnik mora biti obučen za rad na siguran način i na tom izdvojenom mjestu rada.

Zakonski okvir je jasan i jednostavna, ali treba biti napravljen jer su kazne predviđene od 60 do 100.000 kuna. Više o tome kako to ispuniti saznajte na našem seminaru: Rad od kuće i drugog izdvojenog mjesta rada

Sigurnosni okvir ovakvog rada pretpostavlja da će zaposlenik raditi na vlastitom ili tvrtkinom računalu. Koristit će ili osobni internet priključak ili mobilne podatke. U svakok slučaju, i jedna i drug opcija predstavlja sigurnosni rizik za koji bi bilo dobro posavjetovati se sa vaši IT stručnjacima. Oni bi trebali da ti preporuke za sigurnosne postavke računala i mreže, ali i osnovne smjernice ponašanja i korištenja računala.

 

 

 

 

 

Odgovori