Božićnica ostaje neoporeziva do 2.500 kuna – uvodi se nagrada za radne rezultate do 5.000 kuna

Božićnica 7.500 kuna

Božićnica (ne)može biti neoporeziva do 7.500 kuna – neoporezivi odbitak (nije) povećan sa 2.500 na 7.500 kuna, ali je uvedena nagrada za radne rezultate u iznosu do 5.000 kuna

U konačnici neoporezive isplate izgledaju ovako:

Po novom Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (NN 106/2018) od 01. prosinca 2018. godine djelatnicima se uz prigodne nagrade (božičnice, naknade za godišnji odmor) mogu isplatiti neoporezivo i nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika, do 5.000,00 kn (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.)

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (NN 106/2018)

Od 01.12.2018. godine zaposlenim osobama osim božićnice i dara za djecu neoporezivo će se moći isplaćivati i nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja.

  • božičnica tj. prigodni darovi mogu se isplatiti do 2.500,00 kn godišnje,
  • dar za djecu do 600,00 kn po djetetu
  • nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja do 5.000,00 kn godišnje.

Nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja moraju se isplatiti isključivo na tekući račun zaposlenicima, a na JOPPD B stranici obrasca ta primanja trebaju se iskazati sa šifrom 63 u koloni 15.1 Oznaka neoporezivog primitka.

Poslodavci su na potezu

To znači da poslodavci koji to mogu i žele, mogu već s plaćom za studeni, ili bilo kada do kraja prosinca isplatiti neoporezivih božičnicu 2.500 kuna i nagradu za radne rezultate do 5.000 kuna. Ova novčana nagrada se može nazivati Božićnica, 13ta plaća, regres ili bilo kako drugačije. Sukladno Pravilniku o porezu na dohodak to se naziva “neoporezivi primitak po osnovi nesamostalnog rada”.  Na ovaj neoporezivi primitak ne plaćaju se porezi i doprinosi. Poslodavac koji vam da božićnicu od 2.500 kuna, uplaćuje 2.500 kuna direktno vama na račun, isto tako je nagradom za radne rezultate do 5.000 kuna ide direktno na vaš tekući račun, bez plaćanja poreza i doprinosa.  Kolika su davanja (porezi i doprinosi) znate i sami.

Ovo je prilika poslodavcima da zaposlenicima isplate lijepu novčanu nagradu i da pri tome ne plate poreze i doprinose.

Za vlasnike tvrtki koji su zaposleni u vlastitim tvrtkama to je dobrodošla mogućnost da si isplate porezno neopterećenu božićnicu, odnosno nagradu za radne rezultate. Vjerujemo da će je isplatiti i sebi i svojim zaposlenima. Nažalost vlasnici obrta, ovu nagradu za rezultate mogu isplatiti zaposlenicima, ali ne i sebi. S obzirom da oni za poslovanje svojih obrta odgovaraju sa svom svojom imovinom i da rade kao i svi ostali, činjenica da sebi ne mogu isplatiti nagradu za rezultate nam izgleda nepravedno diskriminirajuća.

Mi se nadamo da će poslodavci iskoristiti ovaj prijedlog Vlade i da će svi koji to mogu isplatiti Božićnice i razveseliti brojne naše sugrađane. Pomak Vlade u smjeru poreznog rasterećenja je za svaku pohvalu i nadamo se da će se taj trend nastaviti i ubrzati.

Navodimo jedan primjer takvog poslodavca: Atlantik Grupa će isplatiti 4.600kuna nagrade za radne rezultate, 1.600 kuna božičnice i 600 kuna dara za djecu. Hale vrijedan potez, mi im čestitamo na ovoj odluci. Vijest o tome možete pročitati ovdje: link

Povezani proizvod portala edukacijE.hr:

Preuzmite jasan i koncizan pregled svih aktualnih neoporezivih odbitaka (uz besplatnu registraciju): ovdje

Pogledajte kakav je bio prijedlog Vlade:

Pored povećanja neoporezivog odbitka, u prijedlogu Vlade su i druge značajne promjene, kao smanjenje PDV-a na ljekova, uvođenje smanjene 13% stope PDV-a.

Više pročitajte u ovoj izjavi Ministra marića: LINK

 

 

 

Odgovori