Excel i broj bodova za upis u srednju školu

Za upis u srednju školu falio nam je pregledan prikaz u Excelu: izračun bodova i minimalan broj bodova potrebnih za upis u srednju školu. Falio nam je pa smo ga napravili i odlučili podijeliti sa vama.
Mnogi roditelj i osmaša su skupa sa svojom djecom na pragu upisa u srednju školu. Ili su nedavno bili ili će tek biti u toj prilici.

Na internetu ćete naći mnogo izvora vrijednih podataka kao što je službeni izvor www.upisi.hr ili www.ucenici.com.

Mi smo B2B, odnosno Business to Business portal i mi se školama bavimo u naše privatno vrijeme, ali nam je zapela za oko jedna činjenica. Fale nam Excel datoteke o upisima. Možda smo “poslovno” deformirani, ali u Excelu se sve može lakše izračunati, provjeriti ili sortirati i filtrirati. Na gore spomenutim stranicama smo našli izračun broja bodova za jednu školu, ali za neku drugu školu sve treba upisivati ponovo. Našli smo i minimalan broj bodova potrebnih za upis u srednje škole, u PDF formatu i to za sve škole u Hrvatskoj na više od 80 stranica.

Budući da nam je lakše raditi u Excelu, napravili smo datoteku za izračun bodova u Excelu, a PDF tablicu sa minimalanim brojem bodova potrebnih za upis u srednje škole, smo prebacili u jednu veliku Excel tablicu koju možemo sortirati i filtrirati.

Excel tablicu za izračun broj bodova potrebnih za upis u srednju školu, možete preuzeti ovdje: Excel izračun broja bodova za upis u srednju školu.xlsx. U ovom file-u imate nekoliko radnih listova, ukoliko škole vrednuju različite predmete pa možete lako izračunati broj bodova potrebnih za upis u srednju, odnosno broj bodova vašeg osmaša.

U drugoj datoteci smo iz originalne tablice koju možete preuzeti ovdje: Broj_bodova_potrebnih_za_upis _.pdf “izvadili čistu” Excel tablicu. PDF tablica je pregledna za ispis i za čitanje. Excel tablica je zato zgodnija za pregled i selekciju i filtriranje. Excel tablicu smo složili (sortirali) prvo po županijama, a onda po minimalnom broju bodova potrebnih za upis u srednju školu. Ovu tablicu Excel i bodovi za upis u srednju sve županije.xlsx možete preuzeti i pogledati sve županije. U ovoj tablici smo “filtrirali” samo Grad Zagreb, tako da možete pogledati broju bodova potrebnih za upis u srednju školu u gradu Zagrebu. Tablicu možete preuzeti ovdje: Excel i bodovi za upis u srednju odabran Grad Zagreb.xlsx.
Na slijedećoj slici možete vidjeti na koji način možete filtrirati županije (korištenjem filter opcije kod ove tablice koja glumi bazu podataka, označili smo samo grad Zagreb. Analogo tome možete odabrati bio koju drugu županiju ili ih sve odabrati.):

Ovakvi izračuni i rad s tablicama su svakodnevna potreba poslovnih korisnika. Mi smo u ovom primjeru koristili jednu datoteku sa nekoliko radnih listova i povezali ih jednostavnim formulama. “Preuzimanje” podataka iz PDF dokumenta smo napravili korištenjem Power BI alata za Excel.

Excel je moćan alat i poboljšanjem vaših znanja i vještina u korištenju Excela možete značajno unaprijediti vaše poslovne vještine i ostvariti uštede u vremenu potrebno za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Kako bi vam pomogli da savladate Excel za vas smo pripremili nekoliko edukacija. Svima je zajedničko da su napravljene da uz minimalan utrošak vremena ostvarite najveću moguću korist.

Naše edukacije iz Excel-a pogledajte u slijedećoj tablici, a više detalja možete pročitati (i prijaviti se) na svakom od linkova:

Naziv edukacije Trajanje Cijena
(+PDV)
Excel – ON LINE
Seminar Za Poslovne Korisnike
ONLINE 740
Excel intenzivan tečaj za
zahtjevne poslovne korisnike
2 x 3 h +
studijsko gradivo
1.390
Excel – rad s velikim količinama
podataka i Business Inteligence
1 dan  1.690
Excel – INHOUSE za
zahtjevne poslovne korisnike*
(nazovite ili pošaljite mail radi dogovora)
po dogovoru 6.000 – 15.000

 

 

Odgovori