U Hrvatskoj tek svaki 71. zaposlenik radi od kuće

rad od kuće

Dok svaki 14. zaposleni Slovenac radi od kuće, privilegij rada od kuće ima tek svaki 71. Hrvat! Poražavajući su to podaci eurostatističara, koji su analizirali zastupljenost rada od kuće u EU u 2018. godini, piše Jutarnji list.

Od kuće, pokazuje istraživanje, najviše rade Nizozemci. Čak 14 posto zaposlenih u toj zemlji, ili svaki sedmi, radi od kuće. U susjednoj Sloveniji od kuće radi 6,9 posto zaposlenih, u Mađarskoj 2,3 posto, a u Hrvatskoj samo 1,4 posto. Rad od kuće najmanje je zastupljen u Rumunjskoj, u kojoj tu mogućnost koristi samo 0,4 posto zaposlenih. Isto je i u Bugarskoj, u kojoj od kuće radi zanemarivih 0,3 posto zaposlenih. Prosjek na razini EU je 5,2 posto, što znači da svaki 19. zaposleni u Uniji radi od kuće, pokazuju podaci Eurostata.

Više u razvijenijim državama

Rad od kuće znatno je zastupljeniji u razvijenijim članicama EU nego u onima manje razvijenim. Preciznije, među novim, tranzicijskim članicama Unije, jedino Estonija i Slovenija imaju veći udio radnika koji rade od kuće od prosjeka EU. Također, proizlazi iz istraživanja, rad od kuće u pravilu je zastupljeniji u članicama s jakim IT sektorom.  Manje je, pak, zastupljen u državama koje imaju, primjerice, jak turizam, među kojima su Hrvatska, Grčka i Cipar, budući da je u turizmu razmjerno malo usluga koje se mogu pružati od kuće.

Istraživanje Eurostata pokazuje i da je rad od kuće zastupljeniji kod žena, nego kod muškaraca. Naime, iz naslonjača u svom dnevnom boravku u 2018. godini u EU je radilo 5,5 posto žena. Kod muškaraca taj udio je bio nešto manji i iznosio je pet posto.

Samozaposleni više rade od kuće

Podaci Eurostata pokazuju i da je rad od kuće znatno rasprostranjeniji među onima koji su pokrenuli vlastiti biznis, nego među ‘klasičnim’ zaposlenicima. Naime, čak 18,5 posto samozaposlenih u EU 2018. godini je radilo od kuće, dok je kod radnika u tvrtkama taj udio bio znatno manji – samo tri posto.

Gledano po dobi, rad od kuće znatno je rasprostranjeniji među starijim radnicima, nego među mlađima. Tako je u EU, pokazuju podaci eurostatističara, 6,4 posto radnika u dobi od 50 do 64 godine radilo od kuće. Istodobno, pet posto zaposlenika u dobi od 25 do 49 godina radilo je od kuće, dok je samo 1,8 posto radnika mlađih od 25 godina posao obavljalo za svojim radnim stolom kod kuće, pokazuju podaci Eurostata.

Odgovori