Dezinfekcija – zašto, kada, kako i koliko

inforgrafika COVID-19

Svi smo svjesni trenutne situacije te povećane potrebe za dezinfekcijom, kako bismo površine i prostore u kojima svakodnevno boravimo učinili što je moguće sigurnijima za boravak ljudi – kako djelatnika, tako i klijenata tj. stranaka. Kako bismo Vam pomogli da što sigurnije prebrodite ovaj krizni period epidemije korona virusa, u suradnji s tvrtkom Anparo, specijaliziranom za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, želimo Vam dati nekolicinu korisnih informacija i uputa. Za početak, potrebno je razjasniti što je to uopće dezinfekcija. Dezinfekcija je postupak pri kojemu na razne načine smanjujemo broj mikroorganizma na najmanju moguću odnosno nama prihvatljivu mjeru. Dakle, mehaničko čišćenje, prozračivanje prostora, sunčanje – sve su to oblici dezinfekcije i većinu tih radnji ljudi rade kroz održavanje higijene nekog prostora. Shodno tome što je osjetljivije područje to je higijena veća i metode strože. Svi nam ti postupci smanjuju mogućnost zaraze.

Rizik od zaraze

Pitanje koje se postavlja kada razmišljamo o dezinfekciji jest što Vi možete učiniti samostalno, a za što je potrebno kontaktirati ovlaštenu DDD tvrtku?

Dezinfekciju zapravo provodimo konstantno odnosno svaki put kada održavamo higijenu prostora, higijenu namirnica ili osobnu higijenu. Što je veće onečišćenje postoji veći rizik od zaraze te se analogno tome povećava i potreba za temeljitijom dezinfekcijom. Dakle, što je rizik od zaraze veći to primjenjujemo intenzivnije postupke dezinfekcije. 

Prije nego pristupite korištenju nekog dezinfekcijskog sredstva svakako prostor očistite od mehaničkih nečistoća (prašina, ostaci hrane, masnoće, skorene tekućine i sl.).

Kako bismo mjere dezinfekcije proveli kvalitetno i kako ne bismo nepotrebno tretirali površine predlažemo da odredite zone ugroženosti/rizika prema sljedećem redu. 

Crvena zona

U crvenu zonu stavite sve površine i predmete koje dolaze u kontakt sa strankama/klijentima (zvona, čekaonice, pultovi, kvake i rukohvati na ulaznim vratima, tipkala dizala i sl.). Neka vam orijentir bude da ste u kontaktu s određenom površinom ili predmetom i Vi i nepoznata osoba. Ove površine trebali biste dezinficirati nekoliko puta dnevno.

Žuta zona

U žutu zonu stavite sve površine u kojima učestalo boravite i predmete koje često koristite  – dakle sve što je podložno učestalom dodirivanju rukama (radni stolovi, tipkovnice i miševi, prekidači za svjetla, mobiteli, printeri i sl.). Ove površine dezinficirajte jednom dnevno (na početku ili na kraju radnog dana).

Zelena zona

U zelenu zonu spadaju predmeti koji nisu u stalnom neposrednom kontaktu sa osobama, ali svejedno mogu biti kontaminirani pa na indirektan način prouzročiti zarazu. Primjerice površine poput stolnih lampi, polica, ostalih rasvjetnih tijela, stolica, fotelja i dvosjeda. Isto tako u ovu kategoriju spadaju i prolazne prostorije u kojima se ljudi ne zadržavaju poput podova hodnika i stepeništa na ulazima i stubištima. Ove površine bi bilo preporučljivo dezinficirati jednom tjedno.

Uzmite u obzir da je sve gore navedeno dobronamjerna preporuka i dobra praksa te da dezinfekciju uvijek možete provoditi češće i temeljitije.

Imajte na umu da dezinfekcija ne isključuje druge mjere prevencije odnosno zaštite od zaraze. Uvijek postoji mogućnost da se zarazite iako ste proveli dezinfekciju. Stoga je, osim postupka dezinfekcije, najbitnija stvar koju možete učiniti vezano za djelatnike da ih osvijestite o vlastitim higijenskim navikama i pravilima ponašanja. Dakle, edukacija je najvažnija stvar koju možete učiniti!

Pobrinite se da djelatnici znaju kako se virus prenosi – da osim dišnih puteva može ući i kroz usta i oči i da si zbog toga ne bi smjeli rukama (i rukavicama) dirati lice, trljati oči itd. – dakle, tu je jako bitna njihova osobna odgovornost i svijest. Po našem iskustvu vizualni podsjetnici (slike, infografike) jako puno pomažu u razvijanju navika – razmislite o tome da u prostoru postavite prikladne vizuale (npr. u sanitarnom dijelu iznad umivaonika upute o pravilnom pranju ruku, općenite infografike o koronavirusu u prostorijama u kojim djelatnici najčešće borave itd.).

Isto tako, osigurajte djelatnicima osnovna zaštitna sredstva. Potreba za sredstvima varira ovisno u kojoj se djelatnosti nalazite, ali tu pretežno mislimo na: rukavice, maske i zaštitne vizire. U slučaju maloprodajnih djelatnosti bilo bi potrebno osigurati i pleksiglas zaštitu prodajnog pulta. Druga bitna stvar je osigurati djelatnicima (i klijentima) pristup dezinficijensu radi dezinficiranja ruku.

Kada je potrebno obratiti se ovlaštenoj kući?

Ukoliko želite dodatnu sigurnost ili je nastupila jedna od niže navedenih okolnosti. Preporučljivo je obratiti se ovlaštenom društvu za provođenje DDD mjera. Ne postoji propisana učestalost mjera dezinfekcije,ali preporučuje se da se svugdje gdje postoji povećani rizik od zaraze vrši sustavno dezinficiranje prostora 2 – 4 puta mjesečno kao nadogradnja na mjere koje provodite Vi kao poslodavac iz čistog razloga jer iste povećavaju sigurnost u slučaju neadekvatnog i neučinkovitog provođenja mjera.

  • Ukoliko sumnjate da je bilo kontakta sa osobom zaraženom korona virusom
  • Ukoliko niste u mogućnosti provesti kvalitetnu dezinfekciju prostora ili mislite da mjere koje poduzimate nisu dovoljne
  • Uvijek prije prve uporabe površina, prostora ili objekata (nakon izgradnje/uređenja)
  • Prije ponovne uporabe prostora, tj. kod ponovnog otvaranja objekta koji je dugo bio zatvoren (dezinfekcija površina, prostora, opreme, ventilacijskih i rashladnih sustava)
  • Kod većih kvarenja i higijenskih nedostataka u objektima pod sanitarnim nadzorom
  • Nakon utvrđivanja nezadovoljavajuće ocjene mikrobiološke čistoće

Dezinfekcija u praksi

Na samom kraju valjalo bi odgovoriti i na pitanje kako se u stvari dezinfekcija od strane ovlaštene kuće vrši tj. kako dezinfekcija u praksi izgleda:

  1. Što se koristi? Prilikom vršenja dezinfekcije ovlaštene tvrtke mogu koristiti koncentracije aktivnih tvari (sredstva) koja nisu dostupna široj javnosti odnosno njihova je prodaja ograničena, zbog toga mogu se postići bolji rezultati u kraćem periodu. 
  2. Kako? Ovlaštene tvrtke imaju na raspolaganju uređaje (atomizere i raspršivače) koje mogu brže i jednostavnije odnosno na siguran i neinvazivan način vršiti dezinfekciju vaših prostora i svu vašu opremu i aparaturu (računala, ekrani, tipkovnice itd.), jedini je uvjet tj. preporuka za dezinfekciju Vaših prostora da nema ljudi u prostoru koji se dezinficiraju – za opremu se ne morate brinuti. Efekt atomizera je da se dezinfekcijsko sredstvo pretvara u maglu (dakle izuzetno sitne čestice) koja pokriva sve površine prostora – za teže dostupne površine (kutovi, visoka skladišta itd.) koriste se raspršivači – posljedica ovakvog pristupa je da će prostor u potpunosti biti dezinficiran jer će se magla raspršiti po svim njegovim segmentima.
  3. Koliko usluga dezinfekcije prostora traje? To ovisi o kvadraturi i kompleksnosti prostora – dezinfekcija prostora kvadrature 100 m² traje 1 do 2 sata.

Prilikom odabira tvrtke za dezinfekciju pazite da obavezno odaberete ovlaštenu tvrtku!

Svaka ovlaštena tvrtka za ovo područje, prilikom svake izvršene dezinfekcije, osim kvalitetno izvršene usluge, ostaviti će Vam i potvrdu o izvršenoj dezinfekciji što je izuzetno bitno kako biste nadležnim inspekcijskim tijelima u slučaju potrebe dokazali da je dezinfekcija učinjena na ispravan način od strane ovlaštenog pravnog subjekta za tu djelatnost. 

U slučaju potrebe za općom dezinfekcijom vaših radnih prostora, slobodni smo Vam preporučiti renomiranu tvrtku sa višegodišnjim iskustvom u području dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije Anparo d.o.o. Također, u prilogu vam donosimo infografiku, koja donosi činjenice o COVID-u 19 te koju možete isprintati i podijeliti vašim zaposlenicima.

infografika COVID-19

 

Odgovori