Travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu

travanjski paket mjera

Hrvatski sabor po hitnoj proceduri usvojio je tzv. Travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom virusom COVID-19.

Potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3.250 kuna povećavaju se na 4.000 kuna neto. Ujedno, država preuzima davanja na tih 4.000 kuna, koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5.460 kuna.

Zadnji podaci pokazuju da je tu mjeru zatražilo 66.000 poduzetnika za više od 400.000 radnika.

Oslobođenje od plaćanja poreznih obveza

Na prijedlog Vlade usvojeno je više mjera u području javnih davanja, posebno poreza na dohodak, dobit i doprinosa.

Tako će poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, a takvih je 93 posto, koje imaju pad prihoda veći od 50 posto, biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza – poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa.

One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje bit će djelomično oslobođene plaćanja poreza sukladno padu prihoda.

PDV po naplati

U tom je paketu i mjera po kojoj će ubuduće svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa odnosno naplaćenoj realizaciji.

Do sada su, naime, po naplaćenim računima PDV plaćali samo mali poduzetnici s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna. Sada će odgodu plaćanja PDV-a do naplate imati i sve ostale tvrtke.

Među mjerama iz travanjskog paketa je i produljenje roka za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu, s 30. travnja na 30. lipnja.

Pritom se odgađaju i svi pripadajući obrasci i pripadajući obračun poreza na dobit, koji je vezan uz to. Poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

Radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, Vlada je ujedno zadužila Finu za izradu i vođenje digitalne platforme. Putem nje će se omogućiti elektroničko podnošenje prijave za mjere, prikupljanje podataka nužnih za odluku o odobrenju mjere te osigurati izvještajni sustav za praćenje realizacije mjera.

Ako vas zanima više o organizaciji rada u izvanrednim okolnostima, naručite online seminar Organizacija rada u izvanrednim okolnostima i rada od kuće.

 

Odgovori