Priručnik za roditelje: Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana

dijete na internetu

Povodom Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj izdali su priručnik za roditelje i skrbnike učenika osnovnih i srednjih škola Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana.

Djeca i mladi susreću se s mnogo izazova u digitalnom okruženju, a roditeljima nije uvijek lako pružiti odgovarajuće vodstvo i podršku. Kako bi informirali, inspirirali i osnažili roditelje za razgovor s djecom o njihovim iskustvima na internetu i društvenim mrežama, u suradnji sa stručnjacima – komunikolozima i psiholozima, pripremili su priručnik s prijedlozima 18 radionica koje možete s djecom raditi kod kuće.

Bez nadzora roditelja

Iako se djeca danas od ranog djetinjstva susreću s brojnim ekranima – od televizora, računala do tableta i mobitela, u većini obitelji nema pravila vezanih uz korištenje interneta i društvenih mreža. Stoga su djeca često bez nadzora roditelja. Mnoga djeca počinju se koristiti internetom već u predškolskoj dobi, a mobitele i internet koriste svi učenici srednjih škola. Svaki peti adolescent koristi društvene mreže više od pet sati dnevno. Stoga se mnogi roditelji brinu zbog lošeg utjecaja interneta i društvenih mreža na djecu.

Istraživanja pokazuju da su djeca koja trpe nasilje na Facebooku tjeskobnija, pokazuju simptome depresije, osjećaju više ljutnje i sklona su neprihvatljivim ponašanjima. Ne smije se zanemariti uloga roditelja – oni jesu i trebaju ostati osobe koje imaju najveći utjecaj na svoju djecu.

18 radionica za roditelje i djecu

Ovaj priručnik i radionice dobra su podloga za početak razgovora između roditelja i djece. Nepovjeravanje roditeljima i drugim bliskim osobama 8+, krađa lozinki 8+, opasnost multiplayer igara i rizično ponašanje 8+, vrijeđanje i izostavljanje iz grupa u aplikacijama za dopisivanje (WhatsApp, Viber, itd.) 8+, grupe mrženje na internetu 8+, kako pomoći prijatelju koji je žrtva elektroničkog nasilja samo su neke od tema koje stručnjaci obrađuju kroz radionice u ovom priručniku.

Zato ga pročitajte i zajedno s djecom prokomentirajte, kako bi stvorili povjerenje i riješili mnogobrojne probleme koji se javljaju prilikom korištenja interneta i društvenih mreža.

Prirucnik-za-roditelje

Odgovori