Stupile na snagu nove epidemiološke mjere borbe protiv korona virusa

nove mjere

Vlada je usvojila nove epidemiološke mjere borbe protiv korona virusa, koje su stupile na snagu u subotu, 28. studenoga, a trajat će do 21. prosinca. Mjere se odnose na javna i privatna okupljanja, javni prijevoz, rad trgovina i trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, sport i rekreaciju, kulturu, rad auto-škola, misna slavlja i obveze za poslodavce.

Svi poslodavci dužni su zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu temperaturu i smetnje s disanjem, posebno suhi kašalj i kratki dah; smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, uvesti rad od kuće, ako je to moguće s obzirom na prirodu posla; uvesti klizno radno vrijeme; organizirati rad u smjenama, smanjiti broj fizičkih sastanaka te redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave.

 

Javna i privatna okupljanja

Zabranjena su sva javna događanja i okupljanja na kojima je prisutnno više od 25 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.
Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22.00 sata. Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru, kada nije moguće održati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara. Održavanje svadbenih svečanosti se obustavlja. Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom. Obveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova je redovito dezinficirati zajedničke površine. Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4m2 neto prostora. Na ulazu u objekt u kojem se održava okupljanje mora biti jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.

 

Javni prijevoz

U prijevoznim sredstvima dopuštena je popunjenost najviše 40% raspoloživih mjesta. Prijevoznici su dužni jasno istaknuti najveći dopušteni broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu. Vozači, ostali zaposlenici i putnici u javnom prometu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske za lice. Putniku koji nema masku pružatelj usluga prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kontrolu će provoditi inspektori Ministarstva mora, Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata te policije.

 

Trgovine i trgovački centri

Na ulazu u trgovine potrebno je jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru te ograničen broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 4m2 neto površine. Za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave) potrebno je kontrolirati kako u prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera.
Obveza je primjene pojačanih mjera higijene i čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te uz njih kratka obavijest o općim mjerama te na vidnim mjestima istaknute posebne mjere i preporuke HZJZ-a koje se odnose na djelatnost trgovine. Radno vrijeme za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima je do 22:00 sati. Od 22.00 do 6:00 sati zabranjena je prodaja alkohola. Obustavlja se rad kasinima, automat klubovima i uplatnim mjestima za klađenje. Obustavlja se održavanje sajmova i sličnih oblika gospodarskih i turističkih događanja.

 

Ugostiteljski objekti

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina “Hoteli” i “Kampovi” koji smiju usluživati samo osobe koje u njima koriste uslugu smještaja. Ugostiteljskim objektima iz skupina “Restorani”, “Catering objekti” i vrste kavana, pivnica, bufet, krčma, klet iz skupine “Barovi” dozvoljena je priprema i dostava hrane, kao i ugostiteljskim objektima koji imaju Drive in uslugu. Dostava hrane, pod uvjetom pridržavanja svih protuepidemijskih mjera moguća je samo osobnim preuzimanjem pred ulaskom u ugostiteljski objekt, dostavom hrane vlastitim dostavnim vozilom te dostavom hrane temeljem ugovora o poslovnoj suradnji između ugostitelja i treće osobe.

 

Sport i rekreacija

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi, osim za sportaše 1., 2. i 3. kategorije u pojedinačnim sporovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Obustavlja se rad teretanama, fitness centrima te sportskim i rekreacijskim centrima.

 

Kultura

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove. Obustavlja se izvedba složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove. Obustavlja se održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola. Zabranjuje se konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija. Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu. Ograničenje od 25 osoba i završetak do 22:00 sati ne odnosi se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju zborno pjevanje, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

 

Auto-škole

Teorijski dio nastave u auto-školama smije se održavati isključivo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu. Satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje temperature prije ulaska u automobil. Pauza između dva kandidata mora biti najmanje 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila. Mora se voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

 

Misna slavlja

Preporuka je da se misna slavlja, kad god je to moguće, prenose putem radio, TV programa ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte. Ukoliko se misno slavlje održava onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena okupljanja.

Originalnu odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama donesenu 27. studenog 2020. godine možete preuzeti ovdje: Odluka stožera CZ RH od 27.11.2020 

Više informacija možete pročitati na stranici www. koronavirus.hr

ili na stranicama Vlade RH.

Više o organizaciji rada u izvanrednim okolnostima i rada od kuće saznajte na našem video seminaru.

 

Odgovori