Izmjene potpore za očuvanje radnih mjesta za listopad-prosinac

potpore

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak, 4. prosinca, je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.

Upravno vijeće HZZ-a na sjednici 4. prosinca donijelo je odluku o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za listopad – prosinac, navodi se u priopćenju.

Dodaju se nove djelatnosti


“Izmjene se odnose na ciljane skupine poslodavaca. Kao prihvatljivi poslodavci dodaju se poslodavci kojima je na bilo koji način ograničen rad odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili su poslovno povezani kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni odlukom stožera”, ističu iz HZZ-a.

Također se kao prihvatljiva djelatnost dodaje izdavačka djelatnost – izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti.
Omogućuje se korištenje potpore i za članove uprave, direktore, prokuriste i sl., a s ciljem obuhvata većeg broja radnika kod poslodavaca, naglašavaju iz HZZ-a.
Svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 30. rujna mogu koristiti potpore, kao i za radnike zaposlene do 31. listopada ove godine za studeni, odnosno do 30. studenog za prosinac, navodi se u priopćenju.

Uz potpore i nadoknada fiksnih troškova


Iz HZZ-a ističu i da se izmjenama uvodi i dodatni iznos financiranja dijela troškova poslodavcima kojima je rad zabranjen rad odlukom nacionalnog stožera.
“Poslodavci koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta sukladno odlukama Stožera civilne zaštite mogu ostvariti pravo na dodatni iznos potpore za nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u visini koji utvrdi Ministarstvo financija, Porezna uprava”, navode iz HZZ-a
Kako bi to ostvarili trebaju podnijeti zahtjev Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.
Postupak zaprimanja i odobravanja zahtjeva propisat će Porezna uprava i objaviti na svojim mrežnim stranicama.
Po odobrenju zahtjeva od strane Porezne uprave, HZZ će izvršiti isplate, zaključuje se u priopćenju HZZ-a.
Vlada je zaključak o mjerama pomoći gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa i zatvaranja nekih djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite donijela na sjednici 30. studenoga, a uz dvije mjere za čije je provođenje zadužen HZZ – mjere za očuvanje radnih mjesta i naknade dijela fiksnih troškova, treća se mjera odnosi na novi paket tzv. covid kredita preko Hamag-Bicro-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.
Više informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta potražite na ovom linku.

(hina)

Ako vas zanimaju zajmovi HAMAG BICRO-a naručite audio seminar Kako do zajmova HAMAG-a.

Odgovori