Stožer predstavio nove, blagdanske mjere

mjere

Stožer civilne zaštite na press konferenciji predstavio je nove mjere. Zabranjuje se napuštanje županije, a vraćaju se propusnice čiji će se dobivanje postrožiti. Mjere koje su sada aktualne se produljuju pa tako kafići i restorani ostaju zatvoreni. Iznimka je da se okupljanja ograničavaju na dva kućanstva. Odluka o nužnim mjerama stupa na snagu 21. prosinca, a odluka o napuštanju županija stupa na snagu 23. prosinca.

Ministar Davor Božinović predstavio je nove mjere:

“Učenici idu na raspust do 18. siječnja čime će se smanjiti pokretljivost učenika, rasteretiti će se javni školski prijevoz”, kazao je Božinović. 

“Udruge poslodavaca upućuju apel svima da svojim zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora, upoznati su sa svime i Sindikati”, dodao je.  

“Nastavljaju se aktualne mjere uz neke iznimke. Privatna okupljanja i svečanosti također su ograničena na 10 osoba, a ograničava se i okupljanje na dva kućanstva.  Misna slavlja se održavaju putem radija i TV-a, osim za Badnjak i Božić, bit će dopuštene iznimke, uz posebne mjere. Kod kina i kazališta mora biti osigurano sedam četvornih metara površine. Zabranjuju se napuštanje mjesta prebivališta. Zabranjuju se putovanje izvan matične županije”, kazao je Božinović. 

Iznimke zabrane napuštanja županije

“Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, diplomatsko osoblje”, kazao je. 

“Riječ je o dva tjedna, apeliramo na sve da se suzdrže od putovanja i okupljanja i druženja. Ja znam da su brojne firme uporavo u ovo vrijeme bile sklone poticati da djelatnici uzmu godišnji. Poslodavci će propusnice tražiti od Stožera, već imamo upite i radi se na tome”, kazao je Božinović. 

Oni koji su uplatili rezervacije mogu dobiti propusnicu. “Kada govorimo o opravdanim razlozima tu postoji cijeli niz mogućnosti, odnosno situacija koje će Ravnateljstvo procijeniti. To su osobe koje skrbe za starije i nemoćne osobe, ali i rezervacija smještajnog objekta kojem nije zabranjen rad. 

Mjere za vjerska okupljanja 

“Apelirat ćemo na crkvu da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi vrijedi ona horizontalna mjera o okupljanju 25 ljudi. Bit će i mjera da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, preporuča se odrediti klupe za vjernike iz istog kučanstva”, kazao je Capak. 

“21. u ponoć se nastavlja temeljna odluka, a 23. prosinca stupa na snagu odluka o zabrani napuštanja županija”, kazao je Božinović.

Izvor: Večernji list

U ovoj korona krizi preporučujemo vam naše video seminare, koje možete pogledati iz udobnosti vlastitog doma. Više na poveznici.

Odgovori