e-Residency i otvaranje tvrtke u Estoniji

Course Content

Total learning: 15 lessons Time: 10 weeks

Uvod

Estonija je 2014. godine postala prva država koja je ponudila e-Residency (e-Državljanstvo), digitalni identitet i pripadajući status koji pruža pristup estonskom poslovnom okruženju i sadržanim servisima.

Digitalnim nomadima e-Residency program omogućava slobodu osnivanja i upravljanja kredibilnim EU poduzećem bez ijednog papira, digitalno potpisivati dokumente, izvršavati bankovne transakcije ili podnositi porezne prijave iz bilo koje točke na svijetu gdje postoji dostupan Internet. Do sada je više od 50.000 ljudi iz preko 165 država dobilo e-Residency status, a koji su otvorili više od 6400 poduzeća u Estoniji.

Bitno je razumjeti da e-Residency digitalna ID kartica, koja se izdaje po odobravanju statusa i omogućuje pristup svim servisima, nije valjan oblik osobne identifikacije i ne može biti korištena kao putni dokument. e-Residency status ne predstavlja estonsko državljanstvo, potvrdu prebivališta, rezidentnost u porezne svrhe, niti pravo ulaska u Estoniju ili EU.

Iskustvo je pokazalo da mnogi članovi e-Residency programa nemaju za motiv otvaranje poduzeća nego jednostavno žele biti dio, i doživjeti iskustva nove, digitalne nacije.