E-zbirka dokumenata za odjele odnosa s javnošću

Course Content

Total learning: 11 lessons Time: 9999 weeks

Uvod

PISMO IZDAVAČA

Svima koji danas posluju, znanje i iskustvo je potrebnije nego ikada ranije.

Poslovanje se mijenja toliko brzo i često, da je kontinuirano stjecanje novih znanja i iskustava, nužno za o(p)stanak kako tvrtkama, tako i poduzetnicima i zaposlenicima.

Mi vjerujemo da se mnoga znanja i iskustva mogu savladati u kratkom roku i s ograničenim sredstvima.

Naše edukacije osiguravaju vam upravo to – najveću moguću korist uz minimalan utrošak vremena i novca.

Od 2006. s vama radimo na postizanju boljih poslovnih rezultata i unapređivanju poduzetničke klime u Hrvatskoj.

Više od 10 godina stvaramo individualne i specijalističke edukacije te programe usavršavanja stručnog osoblja i managera, a prije dvije godine pokrenuli smo portal edukacije.hr kao odgovor na vaše upite.

Želja nam je kroz naš portal edukacijE.hr ponuditi otvorene, ali i in-house seminare te online proizvode poput video seminara i online zbirki i knjiga, koji će vam omogućiti da iskoristite znanja i iskustva najboljih stručnjaka u svojim područjima, servirana i prezentirana na adekvatan način i uz prihvatljivi utrošak vremena i novaca.

Neka nam svima bude bolje!

Siniša Bronić direktor

p.s. Popuste i rabate osiguravamo u ovim slučajevima:

  • Fizičke osobe – 25% popusta na sve naše proizvode.
  • Humanitarne i neprofitne udruge –  50% popusta na sve naše proizvode.

 

PISMO AUTORA

Odnosi s javnošću pripadaju kategoriji poslova koji su (pre)često mistificirani ili pak omalovažavani. S jedne strane, dio javnosti smatra to područje nekom vrstom “prodavanja magle”, uz lakonsko odmahivanje rukom i komentar da se time  može svatko baviti. S druge strane, nije rijedak slučaj da upravo osobe kojima je posao komuniciranje s javnošću ne znaju u javnim nastupima suvislo i ukratko obrazložiti što jest njihov posao. 

Ponukan takvim predrasudama, odlučio sam napraviti ovaj dokument koji bi ukratko objašnjavao najvažnije elemente javne komunikacije. Pri tome sam nastojao izbjeći previše “teoretiziranja” i u dokument ubaciti što više praktičnih savjeta i primjera iskoristivih u svakodnevnom poslu PR stručnjaka. 

Kako odnosi s javnošću nisu previše egzaktna znanost, nerijetko ćete u svojem radu naići na drugačije savjete ili upute kako nešto raditi. I to je u redu, različite osobe imaju različita iskustva, drugačije okolnosti djelovanja ili jednostavno drugačije pristupe. To ne znači da su neki savjeti bolji ili lošiji. Sasvim je moguće da će u jednoj situaciji jedan savjet ili preporuka biti primjereniji nego u drugim okolnostima. 

Još jedan moment zbog kojeg sam se primio pisanja ovog mini priručnika jest i jedinstvena situacija u kojoj se nalazi čovječanstvo, a koja je utjecala i na funkcioniranje edukacija u svim dijelovima svijeta. Globalna pandemija virusa Covid-19 ukazala je, uz mnogo toga drugoga, na dvije stvari. Prvo, koliko je krhka i međuovisna današnja civilizacija. Drugo, koliko je prilagodljiv čovjek i kolike su opcije koje mu tehnologija omogućuje.

Smanjene mogućnosti edukacija na uobičajeni način dovele su do eksplozije online seminara i predavanja, pa se e-zbirka činila kao logičan nastavak. 

Nadam se da će vam ova zbirka barem donekle olakšati i ubrzati svakodnevne procese. Veselim se ponovnom susretu na edukacijama “uživo”.

 

O AUTORU

Stanko Borić diplomirao je politologiju i završio znanstveni magisterij međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. 

Niz godina radio je kao novinar i urednik u dnevnim i tjednim poslovnim novinama poput Business.hr-a, Nacionala, Poslovnog dnevnika, ZG-newsa. 

Posljednjih devet godina radio je u Hrvatskom saboru kao tajnik te PR savjetnik zastupnika različitih klubova, te kao član Nadzornog odbora Narodnih novina.

Danas je savjetnik za komunikaciju u Udruzi Kali Sara, Savezu nacionalne manjine Roma. 

Predavao je na Poslovnom veleučilište Zagreb, a bio je i gostujući predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Autor je mnogih članaka i radova u stručnim, ali i javnim publikacijama, magazinima, novinama.