Božićnica 2018 – pregled neoporezivih primitaka po osnovi nesamostalnog rada

Preuzmite tabelarni prikaz svih neoporezivih primitka po osnovi nesamostalnog rada

Božićnica – i drugi neoporezivi primici po osnovi nesamostalnog rada

Božićnica, regres, uskrsnica, 13 plaća, godišnja nagrada; sve su to nazivi isplata koje poslodavac isplaćuje radnicima. Zakonodavac ih sve naziva zajedničkim imenom neoporezivi primici po osnovi nesamostalnog rada i spadaju u kategoriju “prigodnih nagrada”.

Što je to u naravi; to je mogućnost poslodavca da isplati novac zaposlenima, a da ne mora platiti i poreze i doprinose i isplata mu ide u trošak poslovanja.
Znači ako vam poslodavac daje 2.500 kuna božićnice, vi ćete na svoj tekući račun dobiti 2.500 kuna, a državi ništa ne mora platiti.

Ovaj neoporezivi primitak se može iskoristi jednom godišnje u ukupnom iznosu koji je propisan. Vlada je uputila u sabor prijedlog da se taj neoporezivi iznos podigne sa sadašnjih 2.500 kuna na 7.500 kuna. Prijedlog je promijenjen i konačna odluka je donesena da božićnica ostaje 2.500 kuna, ali je uvedena nagrada za rezultate rada u maksimalnom godišnjem iznosu od 5.000 kuna.

Poslodavci koji nisu iskoristili ove neoporezive primitke, a mogu i žele to učiniti, moraju to napraviti do kraja godine.

Najčešće korišteni neoporezivi primitci

Pored prije spomenutih prigodnih nagrada, najčešće se, kao neoporezivi primitci koriste kategorije dar djetetu i dar radniku u naravi. Rjeđe se koriste nagrade za radni staž, otpremnine ili potpore za novorođenče. Za isplatu neoporezivih primitaka po osnovi nesamostalnog rada, istu je potrebno uvrstiti u JOPPD obrazac, tako da to trebate usuglasiti sa knjigovodstvom.

Kratak i jasan pregled svih neoporezivih primitaka po osnovi nesamostalnog rada, sa kratkim objašnjenjima posebnosti (npr. rad kod dva poslodavca u jednoj godini) mogu preuzeti svi registrirani korisnici. Registracija je besplatna i zauvijek će ostati besplatna.

Između ostalog (izmjene PDV-a, proračun za 2019-tu, novi porezni razredi), o ovom konkretnom prijedlogu vlade možete pročitati ovdje.

Podijelite na društvenim mrežama
Za dvije ili tri osobe iz iste tvrtke na istoj edukaciji – 10% popusta.
Fizičke osobe – 25% popusta na sve naše proizvode.
Humanitarne i neprofitne udruge – 50% popusta na sve naše proizvode.