e-residency tvrtka Estonija edukacijE.hr
(fizičke osobe ostvaruju 25% popusta)
ON LINE seminar E-residency i otvaranje tvrtke u Estoniji
E-residency; kako raditi bez administrativnih i birokratskih prepreka, detaljna objašnjenja i upute kako postati E-rezident i otvoriti tvrtku u Estoniji.

e-Residency i otvaranje tvrtke u Estoniji

Kako poslovati bez administrativnih komplikacija i bez stalnog prebivališta?

online seminar, raspoloživ 0-24, 7 dana u tjednu, gdje god imate pristup internetu

Imate poduzetničku ideju? Radili biste kao freelancer? Radili biste usput, povremeno za sebe i za svoj račun? Znate kome i kako prodati vaše stručno znanje i iskustvo?  Ne biste se bavili nepotrebnom administracijom i birokracijom? Ne bi se htjeli zatrpavali papirima? I sve bi htjeli da bude online i dostupno gdje god ima interneta? Naravno, treba biti legalno i sigurno.

Može, sve gore navedeno možete kad dobijete e-residency i otvorite tvrtku u Estoniji. Estonija je članica EU. Od 2014. je otvorila mogućnost da stranci dobiju status e-rezidenta u Estoniji. E-residency je u suštini, dozvola Estonije za poslovanje i osnivanje tvrtke u Estoniji. Vaša tvrtka osnovana u Estoniji može poslovati bilo gdje u svijetu. Možete izdavati račune, naplaćivati vaše usluge, raditi platni promet i sve to online, odakle god želite. Sve vaše administrativne potrebe (knjigovodstvene, porezne, pravne…), rješava u vaše ime tvrtka koju vi angažirate (online) i koju vi plaćate cca 50-100€ mjesečno.

Kompletno poslovanje je u skladu sa EU zakonima i propisima. Porez na dobit je 20% i plaćate ga samo u slučaju isplate dobiti. Dok god dobit ne isplaćujete, porez na dobite ne plaćate. Ako sebi, kao vlasniku, isplaćujete ostvarenu dobit tvrtka će Estoniji platiti 20% poreza na dobit, a vi ćete hrvatskoj državi platiti porez od 12% na isplatu dividende. Ako si isplaćujete plaću kao članu uprave (direktoru), onda na to hrvatskoj državi plaćate  sve poreze i doprinose u skladu sa hrvatskom legislativom. Iznos plaće kao ni koliko često ćete je isplaćivati određujete vi, nema propisanog ni minimuma ni maksimuma.

Upozorenje: E-residency i tvrtka u Estoniji neće vam poslužiti za utaju poreza niti za tome slične namjere. Estonija je članica EU i ima zakonske propise koji to onemogućuju.

Kako otvoriti tvrtku u Estoniji, ovo su koraci:

  1. Aplicirate online za e-residenta
  2. Odete u Estonsku ambasadu po ID karticu (ovo morate osobno,  najbliža je u Beču)
  3. Otvorite tvrtku, društvo s ograničenom odgovornošću  (OÜ) pandam našem d.o.o.
  4. Odaberete banku/bankarsko poslovanje
  5. Odaberete knjigovodstveni servis koji je ujedno i pravno-porezni servis
  6. Poslujete: izdajete račune, naplaćujete i plaćate račune sa bilo kojeg mjesta na svijetu. (Pod uslovom da ima internet)

Koliko su troškovi i koliko sve to traje:

  1. Aplikacija za e-residenta je trošak od cca 100€, nakon aplikacije Estonija će provjeriti vaše podatke i to traje od 2 dana do cca 2 tjedna. Nakon odobrenja aplikacije, vaša ID kartica treba 14 dana da stigne u ambasadu koju ste vi odabrali. VI imate 6 mjeseci vremena za podići vašu ID karticu.
  2. Otvaranje tvrtke odnosno registracija ima trošak državne takse od 190€ (koji knjižite kao priznati trošak otvaranja tvrtke) i 18€ registracija u poslovni registar. Osnivački kapital od 2.500€ ne morate uplatiti 10 godina, ali dok ga ne uplatite ne možete isplaćivati dividendu. Postupak odobrenja u prosjeku traje nekoliko sati do jedan dan. Neslužbeni svjetski rekord za registraciju tvrtke je 18 minuta.
  3. Odaberete Business service providera (knjigovodstveno, porezno pravni servis), ovo će vas koštati 50-100€ mjesečno, ako je tvrtka u hibernaciji (ne radi) tada cijena ide na cca 20-30€ mjesečno. Ukoliko se odlučite za Xolo (bivši Leapin) kojem preporučujemo, korištenjem promo koda iz našeg seminara dobit ćete 100€ kredita za troškove.
  4. Odaberete banku za vaše poslovanje. Poslušajte i preporuke vašeg Business Service Providera, oni imaju iskustva, cijene banaka se kreću od cca 2€ (LHV) mjesečno do cca 30€ (Holvi) mjesečno.

I, kako bi rekao naš poznati kuhar Almo Čatlak : ” I to je to”

Sve ovo možete pogledati i na službenim stranicama Estonije:
https://e-resident.gov.ee/start-a-company/

Brojne su web stranice na kojima možete pronaći more podataka o otvaranju tvrtke i raznim viđenjima komentarima i iskustvima. Istražite i pogledajte iskustva drugih. Za primjer, iskustvo i motivaciju jednog e-residenta porijeklom iz Njemačke možete pročitati ovdje (engleski jezik cca 10 min čitanja).

Za sve vas koji nemate vremena i energije baviti se detaljnim pretraživanjem i učenjem na svojim greškama, napravili smo ovaj online seminar u kojem smo saželi sve potrebne korake. Naći ćete i objašnjenja i preporuke našeg autora (Siniša Perović, https://webshaped.biz/ e-resident iz Hrvatske). Naš seminar je uvijek aktualiziran najnovijim promjenama i tu ćete naći sve što vam treba da bi jednostavno i uz minimalan gubitak vremena postali e-rezident i otvorili tvrtku u Estoniji.

Za sva pitanja o ovoj temi, rado ćemo vam odgovoriti na upite, javite nam se na e-residency@edukacije.hr

Detaljan pregled sadržaja i pregled uvodnih poglavlja, možete naći na ovom linku.

Oglednu lekciju našeg online seminara “Porez na dobit i isplata zarade”, možete pogledati ovdje

Priuštite si ovaj online seminar i saznajte sve što vam treba da bi elegantno i bez frustracija i gubljenja vremena počeli poslovati bez birokracije i papira u skladu sa današnjim poslovnim potrebama.

Hrvatska je, proteklih godina, napravila više iskoraka u smjeru pojednostavljenja administracije i pojednostavljenja poslovanja. Spomenimo: hitro.hr, uvođenje e-računa, pojava j.d.o.o.-ova, e-potpisi i certifikati. Banke sa internet bankarstvom nastoje držati korak sa potrebama modernog poslovanja. Nažalost, potrebe modernog poslovanja, pogotovo, novih e-poduzetnika rastu puno brže nego se stvari mijenjaju. Administrativno, birokratsko i bankarsko okruženje najveća je prepreka upravo onim najmanjima i onima koji tek počinju ili bi htjeli probati. Tvrtke sa više zaposlenih koje rade duže vremena „uspijevaju“ se naviknuti i prilagoditi poslovnom okruženju.

Najveći problem imaju „solo“ poduzetnici (ne nemaju veze sa Han Solom iz Star Wars-a), odnosno samozaposleni freelanceri odnosno nezavisni profesionalci ili slobodni stručnjaci kako ih nazivaju. Prema navodima Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca u Hrvatskoj ih ima oko 200.000. Velik je broj i onih koji imaju neku ideju i rado bi se okušali u poduzetništvu, ali je otvaranje tvrtke ili obrta ili naplata isključivo preko autorskih i sličnih ugovora nepremostiva prepreka i obeshrabrujuća realnost.

Ovi solo poduzetnici, već nekoliko godina imaju i alternativno rješenje na raspolaganju: estonski E-residency program. E-residency je zapravo dozvola Estonije za poslovanje i otvaranje tvrtke u Estoniji. Tvrtke u Estoniji, članici EU, imaju mogućnost potpune digitalizacije poslovanja odnosno sve mogu raditi online, od osnivanja tvrtke, preko redovnog svakodnevnog poslovanja do predaje izvještaja i eventualnog gašenja tvrtke. Poslovanje, izdavanje ponuda i računa kao i naplaćivanje je maksimalno pojednostavljeno i prilagođeno digitalnom poslovanju i online radu. Računovodstvo, obračuni poreza i slične obaveze su maksimalno pojednostavljene i uz minimalan honorar se mogu prepustiti tvrtkama specijaliziranim za e-rezidente i njihove tvrtke. Vama ostaje da se fokusirate na svoj posao i ono što najbolje radite, sve ostalo prepustite drugima.

Ukoliko se prepoznajete i imate ideju što bi radili ili već radite, a dosta vam je birokracije, papira i znate i možete bolje, postanite E-resident i otvorite tvrtku u Estoniji. Radite sve online i fokusirajte se na ono što najbolje znate i što su vam drugi spremni platiti. Iskoristite naš koncizni i ažurirani online seminar sa svim potrebnim koracim i objašnjenjima kako postati E-rezident i kako otvoriti tvrtku u Estoniji.

Želimo vam puno uspjeha.

Vaš edukacijE.HR tim

 

Predavač
Siniša Perović
 
Cijena
740,00 + PDV

Podijelite na društvenim mrežama
Za dvije ili tri osobe iz iste tvrtke na istoj edukaciji – 10% popusta.
Fizičke osobe – 25% popusta na sve naše proizvode.
Humanitarne i neprofitne udruge – 50% popusta na sve naše proizvode.