Pitanja za polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu

polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu

Pripremate se za polaganje stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu? Brzo i jednostavno savladajte gradivo i temu.

Jeste li znali da neregulirano obavljanje poslova zaštite na radu, što znači da nije zaposlen stručnjak za zaštitu na radu odgovarajućeg stupnja,
može rezultirati kaznama u iznosu 30 000 kuna pravnoj osobi i 6000 kuna odgovornoj osobi?
Poslodavci koji zapošljavaju do 50 radnika, zaštitu na radu mogu obavljati sami, ukoliko ispunjavaju propisane uvjete. Oni koji zapošljavaju između 50 i 249 radnika obvezni su zaposliti stručnjaka za zaštitu na radu, a tvrtke/organizacije s više od 250 zaposlenika, moraju zaposliti više od jednog stručnjaka II. stupnja.

Osigurajte kvalitetnu i zakonski ispravnu zaštitu na radu svojim radnicima, a zaposlenicima koji će obavljati ovaj izrazito odgovoran i zahtjevan posao omogućite brzo i lako polaganje stručnih ispita propisanih zakonom.

Polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja moguće je za:

 • osobe koje imaju minimalno završenu srednju, četverogodišnju školu
 • polaganjem stručnog ispita mogu obavljati poslove ZNR u tvrtkama do 50 zaposlenih ili
 • od 50 do 250 zaposlenih u kojima je 80% radnika na poslovima s niskim rizicima (prema procjeni rizika) Ispit I. stupnja sastoji se od polaganja općeg dijela ispita. U materijalima je to područje obuhvaćeno prvim dijelom materijala (prvih 92 pitanja)

  Stručni ispit za stručnjaka zaštite na radu II. stupnja mogu polagati:

 • osobe koje imaju minimalno završenu višu školu (bacc.), bilo kojeg smjera*
 • polaganjem stručnog ispita mogu samostalno obavljati poslove ZNR u tvrtkama do 250 radnika
 • Ispit II. stupnja sastoji se od polaganja općeg i posebnog dijela– cjelokupni materijal.

*Prema Pravilniku o obavljanju poslova zaštite na radu (čl.2, st.3)  stručnjak zaštite na radu koji kod poslodavca obavlja poslove zaštite na radu, odnosno poslodavac koji sam obavlja poslove zaštite na radu ili njegov ovlaštenik, moraju imati odgovarajuće obrazovanje iz područja tehničkih, biotehničkih ili prirodnih znanosti ili iz drugog područja koje odgovara djelatnosti poslodavca. Što znači da radnik npr. ekonomske ili trgovačke struke ne bi ispunjavao uvjet za obavljanje poslova zaštite na radu u tvrtki koja se bavi npr. poljoprivredom ili građevinarstvom.”

Korištenjem ovih materijala, na jednom mjestu dobivate ažurirana i od strane stručnjaka pisana pitanja i odgovore za pripremu ispita. Materijali vam omogućuju da polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu pripremite bez nepotrebnog trošenja vremena i truda na istraživanje, guglanje i sažimanje ispitne materije.
Pomoću ovih materijala izbjeći ćete i rizik traženja i dobivanja informacija iz krivih i neprovjerenih izvora. Materijali su pisani jasno, koncizno, pregledno i čitko.

Materijali su namijenjeni pripremi stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu I. i II. stupnja u Ministarstvu rada – za obavljanje poslova zaštite na radu u tvrtkama/obrtima (obveza svih poslodavaca prema Zakonu o zaštiti na radu).*
*Za neispunjenje navedene obveze propisana je kazna u iznosu od 30 000 kn za tvrtku i 6000 kn za odgovornu osobu u tvrtci (u slučaju inspekcije zaštite na radu). Namijenjeni su svima koji se pripremaju i planiraju postati stručnjaci zaštite na radu I. i/ili II. stupnja.

Materijal je sastavljen prema uobičajenim pitanjima na stručnom ispitu, a korištena literatura za odgovore je:

 • Zakon o radu
 • Zakon o zaštiti na radu
 • Pravilnik o izradi procjene rizika
 • Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju
 • Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada
 • Propisi koji obuhvaćaju ZNR vezanu za uporabu rada s električnom energijom, opasnim kemikalijama, strojevima i uređajima

Autor zbirke:

Tomislav Nimac, stručni prvostupnik javne uprave – organizacijsko managerski smjer. Posljednjih deset godina radi u ovlaštenoj ZNR tvrtki Anparo d.o.o. iz Zagreba na radnom mjestu voditelja odjela zaštite na radu. Položio je stručne ispite za stručnjaka zaštite na radu II. stupnja, referenta za zaštitu od požara, vanjskog auditara međunardnog ISO sustava 45 001 (Zaštita na radu). Završio je brojne stručne edukacije i seminare iz područja zaštite na radu.Napisao nekoliko objavljenih radova i članaka na temu zaštite na radu.

Ova zbirka, Pitanja za polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu, omogućava samostalno određivanje vremena, mjesta i tempa učenja prema individualnim potrebama i željama svakog korisnika. Zahvaljujući skripti, skraćuje se vrijeme pripreme za ispit jer nije potrebno prethodno prikupljanje i sažimanje ispitne literature.

Zbirku Pitanja za polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu možete naručiti u:
online formatu – kupac dobiva pristupne/ulazne podatke za ulazak u zbirku, korištenje je izrazito lako i praktično, a zbirka je dostupna uvijek i svugdje preko laptopa, računala, tableta, mobitela.

Cijena zbirke iznosi 980 kn + PDV.

Ukoliko zatreba, kupcima zbirke na raspolaganju je i mogućnost e – mail komunikacije i konzultacija s autorom, ZNR stručnjakom s desetogodišnjim iskustvom u ovlaštenoj ZNR tvrtci.

Više informacija o Zakonu o zaštiti na radu pronađite ovdje.

Ako vas zanima ovo područje zaštite na radu pozivamo vas da naručite zbirku Zaštita na radu.

Autor
Tomislav Nimac
 
Cijena
980,00 + PDV
Podijelite na društvenim mrežama
Za dvije ili tri osobe iz iste tvrtke na istoj edukaciji – 10% popusta.
Fizičke osobe – 25% popusta na sve naše proizvode.
Humanitarne i neprofitne udruge – 50% popusta na sve naše proizvode.