Vođenje ženskog tima; tips and tricks s radionice!

Vođenje ženskog tima; tips and tricks s radionice!Vođenje ženskog tima

U utorak, 04.12.2018 mr. sc. Ivana Radić je u organizaciji portala edukacijE.hr održala radionicu naziva Vođenje ženskog tima.

Hrvatska ne zaostaje za svijetom po broju pretežno ženskih timova ili čak potpuno ženskih timova. Sve su češće grane industrije koje sustavno grade isključivo ženske timove. U broju kompletno ženskih timova prednjače farmaceutska i kozmetička industrija, a za njima slijede zdravstvena, turistička i brojne uslužne grane. Neki isključivo ženski timovi su nastali slučajno, a sve češći su primjeri svjesnog i namjernog stvaranja isključivo ženskih timova, kako bi se iskoristile prednosti koje oni donose.

Upravljanje takvim timovima donosi posebne izazove i specifične situacije. Muški i ženski timovi imaju različite obrasce ponašanja i djelovanja. Osim tipično muškog pristupa, sve više dolazi do izražaja potreba za ženskim pristupom. Poznavanje principa djelovanja i pristupa vođenju muškog odnosno ženskog tima daje nam nove alate za postizanje boljih rezultata i uspješnije vođenje tima.

Povijesni okvir i stereotipi naši svakidašnjivođenje ženskog tima

Najvjerojatnije će naša djeca ili unuci gledati na naše stereotipe s podsmijehom, kao što i mi gledamo na stereotipe naših roditelja ili baka. Rijetki od nas će samo sebi priznati da smo robovi stereotipa, ali neumoljiva statistika i svakidašnje iskustvo govore drugačije. Timovi muškaraca i žena se ponašaju različito.
N.b. ovaj tekst piše muškarac koji je bio na radionici Vođenje ženskog tima, prateći je iz „muške perspektive “. Naravno da JA nisam podložan stereotipima, barem sam tako mislio, do radionice… Muškarci su skloni takmičenju; uvijek znaju tko je kriv, a tko je zaslužan. Je li netko kriv ili zaslužan, ovisi o rezultatu, naravno. Žene se jako uključuju u rad tima (ili angažiraju) i poistovjećuju se s timom. Nemaju pobjednika ili gubitnika, slave ili plaču zajedno, ovisi o rezultatu, naravno.
Nedavno sam vodio Telemarketing tim. Prije dvije godine je bio 100% muški, lani je bio 100% ženski. Ovaj osvrt na reakciju muškog i ženskog tima na postizanje rezultata (ili ne), pogodio me je “u sridu”. Iskreno, nisam o tome niti razmišljao. S ovim saznanjem, mogu se sjetiti barem nekoliko konkretnih situacija gdje sam mogao bolje ili barem drugačije reagirati.

Osnovna obilježja vođenja ženskog i muškog tima

Vođenje ženskog timaU uspješnim ženskim timovima dominira transformacijski način vođenja. Hijerarhijska struktura je „ravnija“, a vještine poticanja i ohrabrivanja su vrlo razvijene.
Muške timove najčešće obilježava transakcijski stil vođenja. Hijerarhija u timu je jasna, definirana i svatko ima svoju ulogu. Isto tako, sustav nagrađivanja (i kažnjavanja) je vrlo jasan i poznat svim članovima tima. Djelovanje muških timova je skoro pa ravno ili pravocrtno, dok su ženski timovi, u svom djelovanju, skloniji umreženoj strukturi i suradnji na raznim, nekad i iznenađujućim relacijama. Puno je bilo rečeno na ovu temu, a mojih „aha“ trenutaka je bilo iznad svih očekivanja.

Osnovna obilježja vođenja muškog tima

Muške timove najčešće obilježava transakcijski stil vođenja. Hijerarhija u timu je jasna, definirana i svatko ima svoju ulogu. Isto tako, sustav nagrađivanja (i kažnjavanja) je vrlo jasan i poznat svim članovima tima. Komunikacija je vrlo konkretna, jasna, kratka i nerijetko eksplozivna. Natjecateljski duh je prisutan, bilo to vidljivo ili prikriveno. Tim je orijentiran na rješavanje problema, ali , jedan po jedan. Mi muški ionako možemo odjednom raditi samo jednu stvar, pa onda slijedeću – ovo me nije iznenadilo, to sam znao od prije. Odluke se donose brzo i ako su pogrešne, onda se zna tko je kriv ili zaslužan. Svi članovi tima imaju jasnu ulogu i doprinos koji se od njih očekuje. Njihovo djelovanje je skoro pa ravno ili pravocrtno, dok su ženski timovi, u svom djelovanju, skloniji umreženoj strukturi i suradnji na raznim, nekad i iznenađujućim, relacijama.

Ženske i muške osobine vođenja

I tu smo različiti, jer žene su puno konkretnije, sklone su podjeli moći i redovitom dijeljenju informacija. Muškarci su više apstraktni i često ne konkretiziraju svoje zamisli, već cilj koji treba postići. Putanja se na neki način „podrazumijeva“. Mislim da iz ženskih usta nisam nikad čuo „kužiš ne?, kužiš kaj si mislim?“. Muški su skloniji „vojnom“ vođenju putem zapovijedi i kontrole, oslanjaju se i koriste moć položaja i skloniji su riziku. I ovo me pogodilo: kad u poslovanju naiđemo na zid, kakav god on bio, moja najčešća reakcija bi bila: „ma ruši to odmah’!“, ako treba i glavom kroz zid. Ne trebam napominjati koliko sam imao glavobolja i koliko je zidova ostalo čitavo.
Žene su manje sklone rizicima, one bi zid u slučaju zida; a) našle i otvorile vrata, ili b) obišle ili preskočile što god od toga bilo lakše ili jednostavnije. Žene su sistematičnije, stabilnije i imaju puno više kontrole i samokontrole, dok se nama, a meni sigurno, može pripisati sklonost ka mijenjanju stavova – „popaljivost“ na nove ideje ili interpretacije. Sasvim sigurno i nesistematičnost, nije da ja to ne znam, da se i to mora, ili da to ne bih znao napraviti, ali mi se nekad stvarno ne da gubiti i vrijeme i energiju. Možda je to samo moja ili tipično muška lijenost? Posebno mi se svidio slijedeći citat s radionice: „MALE LEADERS AS THOSE WHO TAKE CHARGE, AND FEMALE LEADERS AS THOSE WHO TAKE CARE!

Strategije vođenja ženskog tima

Pod stručnim vodstvom na ovoj radionici prvo smo, prema upitnicima koje nam je dala Ivana, ocijenili sami sebe i okarakterizirali se prema dominantnim osobnostima svakog od nas. Bilo nas je i omogućivača, i izvršitelja, i kreativaca. Istom metodologijom smo ocijenili i ključne ljude u našim timovima. I onda smo dobili jasna objašnjenja šta i kako se s time može postići. Vrlo zanimljiv pristup i definitivno vrijedan pokušaja.
U hrvatskoj riječ „šef“ ima pozitivnu konotaciju, „šefica“ negativnu. Preporuka je bila jasna: Nemojte „šefovati“ ženskom timu, istaknite svoje prednosti i snagu tima.
Muški i ženski timovi su različiti i razlike treba iskoristiti sebi u korist:
Žene su više društvene, više komuniciraju i okrenute su jedne prema drugima. Inovativnost i kreativnost im je jača nego kod muških timova.
Muški timovi su bučni, natjecateljski orijentirani, praktični i analitični.
Kad se muškarci „iskomiraju“ iz nekog razloga, budite strpljivi i dajte im zraka, neka malo sami u miru „ližu rane“ bit će k’o novi nakon toga. Članove ženskog tima, u istim situacijama, saslušajte i razgovarajte s njima. Razgovarajte vi sami ili više članova tima, žene imaju potrebu sve ispričati, analizirat i komentirati. Na radionici smo dobili i medicinsko objašnjenje ove različitosti.

Vruće stolice

Najjači dio radionice su bile Ivanine „vruće stolice“. Polaznici radionice su kao dobrovoljci sjedali u „vruće stolice“, ispred cijele grupe. Polaznici su govorili o svojim problemima, a mi smo postavljali pitanja i potom davali prijedloge rješenja. Svi koji su sjedili u „vrućim stolicama“ su sretni i zadovoljni odnijeli sa sobom zapisana svoja pitanja i odgovore. Nisam došao na red za „vruću stolicu“, ali se nadam da će biti nove prilike gdje ću i ja moći dobiti par ideja kako riješiti određene probleme.
Fascinantna je bila atmosfera povezanosti i truda svih polaznika na traženu rješenja. I prijedlozi rješenja su bili odlični. Predložena rješenja su, svakako, bila facilitirana s iznimno dobro napravljenim uvodom o razlikama muških i ženskih timova, kao i o vođenju ženskih timova. Traženje rješenja među svojim peer-ovima (sebi jednakima ili sličnih statusa) nije novost ni rijetkost. Ovako dobro orkestrirana radionica, gdje se krešendo vodi od uvodne priče do finala s „vrućim stolicama“, bila je super iskustvo i pravo osvježenje.

Kada će ponovo radionice?

Nakon što odradimo In-house radionice na ovu temu, dogovorene za siječanj i veljaču, prva javna radionica će biti 12. ožujka, a prijaviti se možete na našim web stranicama. Ovdje je link: http://www.edukacije.hr/proizvod/vodenje-zenskog-tima/

Drago mi je da sam ovo iskustvo mogao podijeliti s vama pa vas pozivam da  podijelite ovaj osvrt na vašim društvenim mrežama.

Pozdrav Siniša

Vođenje ženskog tima